Noi date arată că românii petrec, în medie, 4 ore în afara clădirilor: 96% dintre ei sunt expuși publicității outdoor. Ce mai spun noile date SAO – Studiul de Audiență Outdoor publicat azi de BRAT?

București, 17 iunie 2024 – Peste 10.000 de panouri publicitare din 19 dintre cele mai mari orașe din România beneficiază de noi rezultate de audiență pentru perioada martie 2023 – februarie 2024. BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia) a anunțat lansarea noilor rezultate ale Studiului de Audiență Outdoor (SAO). Studiul arată cu exactitate audiența a peste 10.000 de panouri publicitare, atât statice, cât și digitale, din 19 dintre cele mai mari orașe din România, printr-o metodologie complexă.

Audiența panourilor este în creștere față de anul precedent, ca urmare a faptului că obiceiurile de călătorie ale românilor au revenit la nivelul înregistrat înainte de pandemie, cu 96% din populația României expusă săptămânal la panotaj și o durată de timp petrecută în exteriorul clădirilor de peste 4 ore, în medie, pe zi.

„SAO a devenit o constantă a industriei de media și publicitate din România, atingând în prezent un nivel optim de acoperire: peste 75% din panourile publicitare din România își evaluează rezultatele de audiență în SAO, care acoperă toate orașele cu peste 100.000 de locuitori din țară. SAO 2024 include, în comparație cu SAO 2023, date de audiență pentru panourile din 7 noi orașe: Arad, Baia Mare, Brăila, Buzău, Galați, Suceava și Târgu Mureș, și introduce posibilitatea evaluării audienței panourilor digitale pe intervale orare, oferind astfel o granularitate adecvată pentru analiza și tranzacționarea publicității pe aceste panouri.” a declarat Arina Ureche, Director General al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT).

Rezultatele studiului sunt reprezentative pentru 3,9 milioane de persoane cu vârste între 14 și 74 de ani, in 19 dintre cele mai mari orașe ale României.

SAO include un amplu studiu de mobilitate, realizat pe un eșantion de 20.926 de persoane, care are la bază analiza și modelarea a peste 100.000 de călătorii pentru studierea obiceiurilor de călătorie ale românilor, precum și ajustarea volumelor de trafic auto conform traficului observat satelitar, la nivelul fiecărui oraș din studiu.

Datele arată că 96% dintre români călătoresc săptămânal, un procent similar cu valorile din 2018-2019. Peste 72% din populație a realizat zilnic călătorii în 2023, procentul fiind cu 2% mai mare față de cel din 2022.

Timpul petrecut de oameni în afara clădirilor înregistrează o creștere semnificativă, în medie cu 30 de minute mai mult față de 2022. Pentru prima dată după pandemie, timpul petrecut în exteriorul clădirilor atinge și chiar depășește ușor valorile din anii 2018-2019.

O analiză detaliată, independentă, a vizibilității fiecărui panou este realizată în cadrul studiului, făcând posibilă evaluarea audienței fiecărui panou, pe baza rezultatelor de mobilitate și a datelor de trafic observate din satelit.

Panourile OOH incluse în studiu au o audiență totală de peste 73% din populația rezidentă în orașele măsurate pe parcursul unei săptămâni, cu vârfuri de acoperire în Brăila (94,2%), Arad (89,3%) și Târgu Mureș (87,8%).

Companiile ale caror panouri sunt măsurate în prezent in cadrul SAO sunt: City Media SRL, Cocor SA, Communications Media SRL, Defi Romania SRL, Euromedia Group SA, Fairway Media SRL, Getica OOH SRL, Media Advertising SRL, New Age Advertising Agency SRL, Universal Solution SRL și Way Media SRL, compania City Media alaturandu-se cel mai recent sistemului standardizat de masurare.

Rezultatele studiului oferă date de audiență pentru fiecare panou, static sau digital, accesibile printr-un software specializat de analiză și planificare media, care permite evaluarea și optimizarea planurilor media OOH folosind indicatori specifici precum reach, impacturi/GRP și frecvența expunerii.

Despre SAO

Studiul de Audiență Outdoor (SAO) oferă pieței de media și publicitate informații complete cu privire la audiența și profilele sociodemografice ale panourilor publicitare. Acesta oferă pieței de media și publicitate rezultate de audiență măsurate conform standardelor și metodologiilor selectate și acceptate de industrie, asigurând comparabilitatea rezultatelor panourilor măsurate. Participarea companiilor de panotaj, a agențiilor și a clienților de publicitate la realizarea SAO, precum și controlul exercitat de aceștia pe parcursul desfășurării studiului, garantează credibilitatea și independența rezultatelor.

Despre BRAT

 

BRAT este o organizație non-profit a industriei de media și publicitate, care are ca membri editori de presă scrisă și online, agenții, regii și clienți de publicitate, difuzori de presă, companii ce dețin stații radio, companii de outdoor și alți terți interesați. Obiectivul BRAT este sprijinirea industriei de media și publicitate prin stabilirea unor metode și standarde comune privind modul de măsurare a indicatorilor de performanță ai produselor media. Aceasta pune la dispoziția pieței de media și publicitate indicatorii de performanță obținuți în urma auditului și studiilor realizate.

Mai multe detalii despre studiu sunt disponibile pe www.brat.ro și www.sao.brat.ro.

Persoane de contact pentru presa: Arina Ureche, Director General BRAT, 0722755220, arina@brat.ro